Știți ce ne impresionează cel mai mult la micuții cărora le dedicăm zilnic misiunea noastră? Dorința lor de a depăși condiția familiilor, de a reuși, de a avea un viitor împlinit. Toate acestea le observăm în fiecare copil, împletite cu multă ambiție și curiozitate.
Astăzi, vi-l prezentăm pe Matei, unul dintre beneficiarii noștri de care suntem tare mândri. În vârstă de doar 6 ani, Matei a intrat în programul educațional Inocenți din București în vara anului 2023, cu câteva luni înainte de a fi admis în clasa pregătitoare. Deși anterior nu frecventase grădinița, pe parcurs și-a dovedit potențialul de dezvoltare și asimilare.
Raluca Stănulescu, psiholog în programul de suport educațional Inocenți:
Situația sa familială este destul de complicată, iar în aceste condiții, Matei este crescut de familia extinsă. Împrejurările dificile și-au pus amprenta pe comportamentul său, iar adaptarea la mediul educațional părea destul de greoaie la început. Conduita lui dădea de înțeles că regulile și limitele nu îi erau familiare. Pe de altă parte, nevoia de atenție, de orice fel, îl împingea adesea să acționeze contrar indicațiilor pentru buna desfășurare a activității. Deși nu părea că Matei se va putea adapta prea ușor la un mediu educațional organizat, metodele echipei, aplicate cu perseverență și constanță, au dat roade. În urma participării la activități non-formale diverse, Matei a devenit vizibil mai așezat, mai compliant și mai înțelegător. A înțeles, la un nivel adaptat vârstei lui, că respectarea regulilor aduce avantaje pentru sine și pentru ceilalți.”
Știți ce vedem noi acum? Vedem un băiețel care se joacă într-un mod funcțional și cu sens, atât în mod individual, cât și împreună cu ceilalți colegi. Este un copil care a înțeles că într-un colectiv lucrurile se împart cu ceilalți, acest lucru făcând joaca mai distractivă, în timp ce prieteniile se consolidează.
Raluca Stănulescu, psiholog în programul de suport educațional Inocenți:
O schimbare vizibilă a apărut mai ales în atitudinea lui față de colectivul de copii și față de adulți. A învățat să anunțe sau să ceară atunci când are nevoie de ceva, anterior nefiind familiarizat cu formulele de politețe, cererile sale sunau foarte poruncitor. Între timp, formulele magice te rog frumos și mulțumesc au devenit parte din limbajul uzual al lui Matei. Ultima perioadă a arătat o evoluție clară în ceea ce-l privește pe Matei. Comportamentul lui a devenit mai dezirabil, s-a adaptat la activitatea în colectivitate și a dobândit abilități de socializare, ceea ce face ca povestea lui Matei să devină o poveste de succes.
*Programul de suport educațional și integrare socială Inocenți este susținut de Pepco România.