bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Jocul și dezvoltarea cognitivă a copilului

12 februarie 2024by Fundația Inocenți0

Jocul este cea mai importantă componentă din viața unui copil. În funcție de etapa de dezvoltare în care se află, copilul evoluează emoțional, fizic și intelectual, cu fiecare participare la activitățile ludice cu care intră în contact. Ajuns în colectivitate, el învață să relaționeze, creează conexiuni cu oameni de diferite vârste, intră în contact cu provocări care necesită identificarea unor soluții.

Adăugarea jocului în învățare ajută la dezvoltarea cognitivă a copilului, abordarea ludică implicând și adaptarea acestuia la situații emoționale și sociale diferite. Prin joc, copilul învață să facă față lumii reale în care trăiește, fiindu-i influențate arii de dezvoltare precum gândirea, memoria, imaginația, voința. Fiecare moment de joc integrat în procesul instructiv-educativ îl aduce pe copil mai aproape de caracterul plin de energie, viu, specific vârstei, aducând bucurie, bună dispoziție și înlăturând plictiseala pe care nu este obișnuit să o gestioneze sau nu deține încă abilitățile și resursele necesare.

Jocul didactic este un tip de activitate care are obiective clare care vizează dezvoltarea intelectuală și fizică a copilului. Prin joc, copilul își consolidează și verifică cunoștințele, își îmbunătățește sfera de cunoștințe și antrenează creativitatea, sporind interesul pentru conținutul unei lecții. De asemenea, jocul are o structură, obiective, un conținut, un set de reguli, lucruri pe care copilul învață să le integreze în procesul de învățare, influențând calitatea gândirii acestuia. Componenta ludică a unei activități dezvoltă originalitatea copilului, modul personal de a gândi și de a găsi soluții, dar și independența în gândire.

De-a lungul timpului, jocul integrat în activitatea didactică și-a dovedit eficacitatea, fiind atât atractiv, cât și o cale de stimulare a funcțiilor intelectuale. Acesta modelează procesele afective (copilul învață să își stăpânească emoțiile, să reacționeze pozitiv sau negativ, în funcție de situația dată) și dezvoltă procesul motivațional (prin descoperirea intereselor individuale de cunoaștere).

Jocul reprezintă așadar un mijloc de antrenare a capacităților intelectuale și de dezvoltare armonioasă a personalității copilului. Să îi încurajăm pe adulți să implice jocul în educația copiilor! Cei mici vor învăța neștiind că o fac, se vor distra și vor acumula cunoștințe și se vor dezvolta într-un context apropiat vârstei, fiind veseli și dorindu-și să afle din ce în ce mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare!

*Articol realizat de Elena Georgescu, pedagog social în programul de suport educațional și integrare socială Inocenți.

**Programul de suport educațional și integrare socială Inocenți este susținut de Pepco România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *