Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” București, Ambasada Elveției în România, Fundația Anouk Elveția, Fundația Inocenți București și Swiss Sponsors’ Fund anunță finalizarea proiectului de picturi murale terapeutice pe secţii. Proiectul a demarat în anul 2019 și s-a desfășurat în etape, astfel încât anul acesta toate secțiile medicale beneficiază de pereți veseli și primitori, care contribuie la starea de bine a micilor pacienți. În prezența E.S. domnul Massimo Baggi, Ambasadorul Elveţiei în România, vineri, 5 aprilie 2024, a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost anunțate rezultatele acestui proiect.
Un mediu mai prietenos și colorat pentru copiii spitalizaţi, familiile lor şi personalul medical
În anul 2019, două organizații, Fundația Inocenți București și Fundația Anouk Elveția, și-au dat mâna pentru a aduce lumea poveștilor mai aproape de pacienții Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, București. Personaje fascinante, eroi din animații cunoscute, peisaje de vis și întâmplări hazlii au prins formă și culoare pe pereții unității spitalicești, chiar sub ochii copiilor.
Artiștii Anouk, pictori cu o vastă experiență, au dezvoltat picturi murale terapeutice, acestea având un aport important în îngrijirea fizică, psihologică și emoțională a pacienților. Picturile murale, realizate din materiale non-toxice, cu un grad ridicat de lavabilitate, se bazează pe principiile terapiei prin artă, cunoștințele artiștilor despre design, având în spate ample cercetări despre beneficiile artei în contexte medicale.
Anul acesta au răspuns pozitiv acestui proiect doi noi parteneri, Ambasada Elveției în România și Swiss Sponsors’ Fund, aceștia susținând demersurile artiștilor de a contribui la animarea secțiilor medicale prin artă murală.
Guillaume Ozon, artist, Fundația Anouk, Elveția: „Mulțumim mult tuturor celor care au făcut posibil acest proiect. A fost o plăcere deosebită pentru noi, artiștii care ne-am implicat în acest proiect. Fundația Anouk a fost creată în anul 2008, am derulat proiecte în 17 țări, dar proiectul din București a fost unul dintre cele mai mari proiecte ale noastre”.
Massimo Baggi, Ambasadorul Elveției în România: „Astăzi s-a întâmplat ceva magic în viața mea. Este pentru prima dată când vin cu plăcere într-un spital. Desenele fac trecerea de la lumea de afară la lumea din spital, între artă și starea de bine a copiilor”.
Maria Enescu, manager Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”: „Desenele sunt frumoase, relaxante și le dau o stare de bine copiilor. Este o poveste care începe la parter și se termină la etajul șase. Prin aceste desene creăm un spațiu prietenos. Cred că uneori, copiii nici nu realizează că vin la spital, ci la un loc de joacă”.
Ana Maria Davițoiu, director medical: „Noi trăim azi o zi deosebită pentru spitalul nostru (…). Sunt copii care stau în spital 2-3 zile, dar sunt și pacienți care stau 2-3 săptămâni. Pentru ei toți, dar în special pentru cei care stau mai mult, prezența picturilor terapeutice, dar și prezența partenerilor noștri de la Fundația Inocenți este binefăcătoare. Le mulțumim artiștilor Anouk care nu sunt numai niște profesioniști, dar sunt și niște oameni frumoși, care lasă în urmă lumină și culoare.”
Valentina Maghirescu, director Fundația Inocenți București: „Fundația Inocenți rămâne în spital, camera de joc rămâne cu ușile deschise. Colegii de la Inocenți, psihologi specializați, sunt alături de copii, alături de părinți, dar și de dumneavoastră. Vrem să continuăm povestea de pe pereți, în camera de joc, în inima copiilor.
Dr. Costel Vlad: „De fiecare dată când trec pe lângă desenele făcute de artiști, îmi amintesc de acea poveste a lui Antoine de Saint Exupery în care un adult se uită la o pălărie și vede o pălărie, un copil vede un șarpe care digeră un elefant. Am fost martori cu toții la impactul acestor desene asupra copiilor care pășesc în spitalul nostru și pentru câteva secunde uită de stresul a ceea ce înseamnă spital”.
- Costurile acestui proiect au fost acoperite exclusiv din fonduri private, donații și sponsorizări obținute de partenerii proiectului de față (Fundația Anouk Elveția, Fundația Inocenți București, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Elveției în România).
Despre parteneri
- Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este unul dintre cele mai vechi spitale pentru copii din România, fiind dat în folosință în anul 1927. Noua clădire a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a fost inaugurată în anul 2018. În prezent, spitalul are în componență următoarele secții:
- Pediatrie: cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, endocrinologie;
- neurologie pediatrică;
- O.R.L.;
- Chirurgie pediatrică
- Ortopedie pediatrică
- Oftalmologie pediatrică;
- ATI
- laborator de radiologie și imagistică medicală;
- laborator de analize medicale;
- laborator de explorări funcționale;
- ambulatoriu de specialitate.
De asemenea, spitalul asigură activități de educație academică și de cercetare în domeniul medical, având dublă afiliere: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Universitatea „Titu Maiorescu”.
- Fundația Anouk Elveția este o organizație non-profit, înființată în anul 2008, cu sediul la Geneva (Elveția). Misiunea Anouk este aceea de a transforma mediul clinic din spitale și instituții socio-medicale prin crearea unei atmosfere vizuale liniștitoare și primitoare pentru pacienți, aparținători, personal medical și non-medical. Până în prezent, artiștii organizației au finalizat peste 250 de proiecte în 17 țări din Europa și SUA, ajungând la peste 6 milioane de beneficiari.
- Fundația Inocenți – Romanian Children’s Relief este o organizație non-profit care, de peste 30 de ani, sprijină copiii să își atingă potențialul maxim. Organizaţia este alături de copii, tineri și familiile acestora prin programe structurate conduse de specialiști în domeniu pentru a preveni și ameliora situații de risc.
Fundația Inocenți București desfășoară trei tipuri de programe:
– Programul de suport psiho-social „Viața Copilului” pentru copiii spitalizați în trei spitale din București și Cluj-Napoca;
– Programul de suport educațional și integrare socială Inocenți în școli din București și Glina (jud. Ilfov);
- Programul de „Alfabetizare în sănătate mintală” pentru adolescenți și tineri.
- Ambasada Elveției în România, în calitate de reprezentanță oficială a Elveției în
România, desfășoară o gamă largă de activități care acoperă toate domeniile tematice ale relațiilor diplomatice dintre cele două guverne. Ambasada reprezintă interesele Elveției în domeniul politic, economic, financiar, juridic, științific, educațional și cultural.
Ambasada sprijină cooperarea între Elveția și România, contribuind la promovarea și întărirea relațiilor bilaterale.
- Swiss Sponsors’ Fund este un proiect comun al Ambasadei Elveției în România și al
Camerei de Comerț Elveția-România. Misiunea Swiss Sponsors’ Fund este de a dezvolta și consolida relațiile bilaterale elvețiano-române, de a crește vizibilitatea membrilor Camerei și de a susține proiecte care promovează schimburile bilaterale elvețiano-române, reflectând valorile, competențele și interesele elvețiene în România.
Swiss Sponsors’ Fund este gestionat de Ambasadă și finanțat anual de către membri ai Camerei de Comerț Elveția-România. În 2024 proiectul Swiss Sponsors’ Fund beneficiază de susținerea a 8 companii membre ale Camerei de Comerț Elveția-România, respectiv: Holcim, Aqua Carpatica, Artemis Real Estate, Nestlé, Schindler, Geberit, Team Extension și Winsedswiss Education Group.