Aceste poveşti sunt menite să îi ajute pe copii și familiile lor să facă față spitalizării și bolii, prin înțelegerea emoțiilor din spatele unor simptome şi prin prezentarea procedurilor medicale folosind un limbaj adaptat vârstei. Cele 7 povești au ajuns deja la peste 2000 de copii din întreaga țară care s-au confruntat cu perioade de spitalizare.
Elaborate de către psihologi cu experiență de lucru în mediul spitalicesc și având la bază conceptele în jurul cărora sunt construite programele de suport psiho-social „Viața Copilului”, poveștile terapeutice abordează într-un mod creativ și accesibil copiilor afecțiuni și boli din secțiile de cardiologie, chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, neurologie (și psihiatrie), pneumologie, ORL. Fiecare carte aduce în fața copiilor un personaj care se va transforma în prietenul lor, urmând să treacă împreună prin întâmplări și evenimente care îi vor ajuta pe micii pacienți să facă față mai ușor perioadei spitalizării cu tot ceea ce presupune ea: intervenții chirurgicale, proceduri medicale, tratamente etc. Considerăm aceste povești ca fiind extrem de valoroase și importante nu doar pentru copii, ci și pentru părinți, transformându-se într-un instrument de conștientizare a multiplelor cauze care pot sta la baza unor simptome manifestate de către copii.
Autori:
Poveștile sunt semnate de către psihologii Andreea Busuioc și Ana-Maria Ioniță, ambele contribuind la dezvoltarea programului de suport psiho-social „Viața Copilului” Inocenți în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” până în anul 2021.
Ilustrații:
Aceasta nu este o poveste oarecare, ci una despre fragilitatea sufletului, a părții emoționale, cuprinsă în metafora castelului, care se destramă ușor-ușor atunci când micuțului Amos nu îi mai sunt validate emoțiile, iar gândurile, ideile îi sunt acoperite de vocea și fricile mamei.
Descoperă povestea lui Tomiță, un băiețel tare simpatic și zglobiu! Atât de zglobiu încât, într-o zi, aflându-se pe terenul de fotbal, se rănește la picior și ajunge la spital. Acesta împărtășește cu cititorii lupta sa interioară cu tristețea, frica și nerăbdarea, emoții pe care le resimte în urma accidentului și a spitalizării.
Marta este o fetiță care trăiește într-un glob de cristal, iar aceasta nu este numai povestea ei, ci și a mamei ei hiperprotective, precum și a domnului Sensum, un doctor isteț și bun. Firul narativ al lucrării de față subliniază linia fină dintre libertate și constrângere, protecție și neglijare, iubire și frică.
Toate emoțiile noastre, atât pozitive, cât și negative sunt precum mâncarea: avem nevoie să le „digerăm”. Uneori, mâncarea nu ne priește, iar stomacul nostru are de suferit. Așa i se întâmplă și balenuței Tami, personajul principal al acestei povești. Dar oare ce emoții i-au cauzat durerea?
Cum ar fi ca într-o zi propria umbră să nu te mai asculte, ca și cum ați fi două persoane diferite? Umbra lui Lulu, o fetiță simpatică, este năstrușnică și plină de energie. Situația se complică atât de tare încât nici părinții nu știu cum să o ajute pe fetiță. Află și tu cum va reuși Lulu și familia ei să se împrietenească cu umbra.
Împovărat de prea multe sarcini și griji, ca apărător al pădurii, Lungus are nevoie de ajutor pentru a putea să depășească obstacolul, însă, tace, simțindu-se mic, fără vlagă… Povestea Uriașului Pădurii te invită să descoperi provocările prin care Lungus trece atunci când neașteptatul apare, sub forma „ființelor-umbre”.
O poveste plină de sunete și culoare, al cărei personaj principal este Lili, o fetiță-iepuraș. Ea ne împărtășește emoțiile prin care trece atunci când nu se mai simte auzită de părinții ei, aceștia găsind adesea ocazii să se certe unul cu altul. Atât de tristă se simte fetița-iepuraș, încât, într-o zi, toată supărarea i s-a ascuns undeva în urechiușe, îmbolnăvindu-se de otită seroasă.