NE SUSŢIN

Voluntari

De-a lungul celor 25 de ani de existență, Fundația Inocenți – RCR a avut șansa de a primi sprijinul a mii de voluntari. Ei ne-au ajutat să înflorim ca organizație și să aducem o schimbare reală prin eforturile noastre de a-i sprijini pe acești copii aflaţi în dificultate, precum și pe familiile acestora. Fără ajutorul acestor voluntari nu am fi reuşit să ajutăm un număr atât de mare de copii, iar programele noastre nu s-ar fi putut derula atât de eficient.
Fie că lucrează, în camera de joc, cu bebelușii, cu copiii mai mari și cu grupurile de mame aflate în spital, sau cu copiii de vârstă școlară în programul de after-school, voluntarii sunt în permanență alături de noi. Pe lângă acestea, ei se ocupă de organizarea unor evenimente, strâng fonduri în numele nostru sau donează diferite obiecte destinate programelor noastre. Noi apreciem foarte mult tot ceea ce fac în sprijinul acestei cauze pentru care am ajuns să luptăm împreună.

De-a lungul anilor, am descoperit că cei mai buni voluntari au, mai mult sau mai puțin, câteva trăsături comune: compasiune, implicare, flexibilitate, atitudine pozitivă, punctualitate și capacitatea de a-și asuma responsabilități.

Am dori să vă împărtășim câteva exemple de povești ale căror eroi sunt câțiva voluntari, dar și câteva școli și grupuri cu viziuni asemănătoare, care ne-au ajutat de-a lungul timpului să ne împlinim visul: acela de a face o schimbare. Pentru că o schimbare mică poate deveni, într-o zi, o schimbare mare.

Aleargă, Cami!

Run-Cami

Într-o zi friguroasă de duminică, Cami Simpson (opt ani) a alergat opt mile în jurul lacului Virginia Water din Marea Britanie, pentru a-și susține organizația caritabilă preferată, Fundația Inocenți – Romanian Children’s Relief.
Cami și-a descris misiunea în felul următor: „Am avut șansa unei vieți frumoase și lipsite de griji, alături de niște părinți atenți și iubitori. Îmi pare rău pentru toți copiii orfani care n-au avut și nu au parte de aceste lucruri. Nu pot decât să-mi imaginez cât de trist și de singur se simte un copil care nu are aproape de el dragostea unei familii. Mi-aș dori ca acești copii să știe că mă gândesc la ei și sper ca toate gândurile mele bune să le aducă puțină alinare în suferința lor. Faptul că alerg pentru a strânge fonduri care vor ajuta, mai departe, niște copii este modul meu de a le arăta că îmi pasă cu adevărat de soarta lor”.
După ce a văzut că, an de an, o echipă de voluntari de la TASIS, Școala Americană din Marea Britanie, unde învață și ea, vine să ne dea o mână de ajutor în programele noastre, Cami s-a gândit că poate contribui și ea cu ceva la această cauză. Câțiva ani mai târziu, Cami a călătorit în România, unde a putut să-i cunoască pe copiii pe care i-a ajutat prin gestul ei, precum și echipa de specialiști Inocenți. A fost o întâlnire cu adevărat emoționantă pentru toată lumea.
După ce a parcurs acest prim traseu de alergare, Cami și-a continuat misiunea de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. În 2014, ea s-a cățărat pe muntele Kota Kinabalu, unul dintre cei mai înalți munți din Asia de Sud-Est și a reușit să ajungă până în vârf (4095 m). Aventura extremă, care a durat două zile, a fost o adevărată provocare pentru ea și ne-a mărturisit că a fost experiență dificilă, dar de neuitat. În 2015, noua provocare pe care a acceptat-o a fost escaladarea, pe o distanță de 116 km, a Great Smokey Mountains, traversând Appalachian Trail – per total, o călătorie de șase zile și cinci nopți. Cel mai înalt punct în care a ajuns a fost Clingman’s Dome (2024 m). Cami ne inspiră pe noi toți în munca pe care o depunem la Fundația Inocenți. Cami, îți mulțumim!

TREI provocări, TREI luni, O cauză nobilă

greg-cole

Greg Cole a acceptat trei provocări pe care le-a dus la îndeplinire într-un timp record, folosindu-se de un buget minim, cu scopul de a strânge fonduri pentru programele noastre. Și a avut nevoie de numai trei luni pentru a le pune în aplicare.
Prima provocare a fost un traseu pe bicicletă de 273 km, din Chesterfield până la Skegness (UK), și înapoi. Greg a parcurs acest traseu în 11 ore.
A doua provocare a fost un traseu de 170 km în jurul regiunii Derbyshire, în cadrul competiției Cycle Derby Sportive.
A treia provocare a constat într-un traseu cu mașina, parcurs împreună cu alți doi prieteni, din Cromwall până într-o localitate din Croația. Lungimea acestei călătoriia fost de 3200 de km, și, ca totul să fie și mai distractiv, costul benzinei a a fost de mai puțin de 630 de euro. Înainte de a accepta cele trei provocări, Greg ne-a mărturisit: „Cred că fiecare copil ar trebui să aibă acces la educație și să aibă șansa de a-și folosi la maxim potențialul. Fundația Inocenți – RCR transformă acest vis în realitate pentru foarte mulți copii nevoiași din România și am decis să dau și eu o mână de ajutor!”.
Greg a creat o pagină pe platforma Just Giving și a donat banii strânși către Fundația Inocenți. Până acum a reușit să strângă 1.236 de dolari.

Voluntarul care continuă să dăruiască

La vârsta de 14 ani, Jeremy a făcut prima sa călătorie în România. El s-a alăturat unui grup de voluntari pe vremea când studia la TASIS, Școala Americană din Marea Britanie. În acel an, Jeremy a fost cel mai tânăr membru al grupului de voluntari. Dar, în ciuda vârstei sale fragede, a devenit liderul grupului de voluntari din care făcea parte. Ne-a impresionat pe toți petrecând multe ore cu copiii cu dizabilități, abandonați sau aflați în situații de risc, lucrând cu ei și dând dovadă de multă răbdare și dăruire. De asemenea, a strâns mai mult de 1.000 de dolari de la prieteni și de la familia sa pe care a ales să-i folosească pentru a-i susține pe membrii echipei Inocenți și pe copiii aflați în grija acestora.
Printre primii care au susținut cauza Fundației Inocenți – RCR s-a aflat și mătușa lui Jeremy, care i-a mărturisit nepotului său ca stră-stră-străbunicul său provenea din România. Auzind că are strămoși români, Jeremy a simțit o și mai mare apropiere de România. La scurt timp după prima lui vizită în România, Jeremy s-a mutat cu familia în Statele Unite ale Americii. Dar pentru că Jeremy și-a dorit foarte mult să rămână implicat în organizația noastră și în viața copiilor din România, și-a asumat misiunea personală de a povesti tuturor despre proiectele și munca noastră, devenind astfel un adevărat ambasador al Fundației Inocenți. Chiar a încercat să ne pună în legătură cu școala unde învață acum, dar și cu alte câteva școli din regiunea Washington.
Însă lui Jeremy cel mai mult îi place să petreacă timp cu copiii din România. Așa că se bucură în continuare de relațiile frumoase pe care le leagă cu acești copii de fiecare dată când se întoarce în România.
Anul trecut, fiindcă aveam mare nevoie de materiale și de uniforme pentru programele desfășurate în spitale, Jeremy a început o campanie de strângere de fonduri, reușind să strângă mai mult de 6.000 de dolari în doar câteva luni. Fondurile strânse anul acesta de familia Friedlander vor ajuta Fundația Inocenți să susțină Centrul de Suport Educațional din București, care funcționează în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 31. Restul fondurilor vor asigura lecțiile de înot pentru copiii în situație de risc din Bistrița.

Bra-vissima! 

bra-vissima

„Bra-vissima”, un grup coral din Marea Britanie, format exclusiv din femei, a susținut Fundația Inocenți susținând două concerte caritabile în București. În timpul vizitei lor în România, membrele corului au vizitat locațiile de desfășurare a programelor noastre și au văzut cum fondurile strânse de ele reușesc să aducă o schimbare în viața copiilor și a familiilor aflate în dificultate.

Campania „Înapoi la școală, România”

back-to-school

Cu sprijinul echipei Inocenți, prietenii noștri, Camelia și Florin Roșca, împreună cu un mare grup de susținători ai Fundația Inocenți – RCR, le-a oferit elevilor din cadrul programelor educaționale desfășurate în Bistrița, București și Ilfov, toate lucrurile de care aveau nevoie pentru întreg anul școlar: rechizite școlare, materiale educaționale, ghiozdane și îmbrăcăminte Iată câteva fotografii în care copiii își arată mândri ghiozdanele, la începutul anului școlar!

Talentul în serviciul unei cauze nobile

Putting-talent-to-good-use

În luna mai a anului 2014, doi talentați realizatori de film din Marea Britanie, Josh Cawthorne și Ben Horne, au călatorit până la Bistrița pentru a se documenta despre istoria evenimentului anual intitulat “Olimpiada Inocenților”, încercând să surprindă momente-cheie din pregătirea și din desfășurarea acestuia. Filmul “Olimpiada Inocenților” a fost lansat la Londra, în primăvara lui 2015, în cinematograful Carousel, care a avut generozitatea de a ne oferi spațiul pentru acest eveniment. La acest eveniment s-au strâns și fonduri din achiziționarea fotografiilor realizate de Michael Carroll, precum și a cărții sale intitulate “Picturing the Possible”. Filmul este, în acest moment, disponibil și online la adresa: https://vimeo.com/122347195.

Ziua “Crazy Hair Day”

Prietenii noștri de la British School of Bucharest au susținut Fundația Inocenți în cele mai creative moduri. În fiecare an, Crazy Hair Day se dovedește a fi, fără excepție, un eveniment de strângere de fonduri deosebit de amuzant și distractiv! Elevii participanți vin cu felurite coafuri trăznite, dar pentru a li se permite accesul la școală cu aceste tunsori fistichii trebuie să plătească o taxă, o sumă modică. Banii strânși cu această ocazie au fost apoi donați Fundației Inocenți.

AISB are talent

AISB (Școala Americană Internațională din București) a strâns bani pentru Fundația Inocenți organizând un spectacol de tinere talente. Donațiile lor au susținut în mod direct programele adresate copiilor și familiilor în dificultate. Elevii de la AISB sunt voluntari permanenți ai programului nostru intitulat „Viața Copilului”, care se desfășoară și în București. Mulți elevi, împreună cu membrii echipei de voluntari de la AISB s-au implicat în realizarea acestui eveniment, care a fost susținut și de familiile acestor copii. Creativitatea și talentul lor au fost la cote înalte cu ocazia acestui eveniment, care a reușit să ne impresioneze pe toți. A fost o inițiativă absolut minunată!

Dr. April Levin: Voluntariatul la cel mai înalt nivel

dr-april-levin

Pasiunea pentru voluntariat a apărut destul de devreme în viața tinerei April Levin, care este, în prezent, pediatru neurolog la Spitalul de Copii din Boston. În 1999, când a făcut prima călătorie în România pentru a sprijini Fundația Inocenți – Romania Children’s Relief, era elevă în ultimul an la Noble & Greenough School din Dedham, Massachusetts. „Am vrut să fac această călătorie din două motive”, își amintește ea. „În primul rând, îmi doream foarte mult să lucrez cu copii. În al doilea rând, excursia a fost organizată de primul meu mentor, Sandra MacQuinn, directoarea școlii noastre“. (Deloc întâmplător, Sandra MacQuinn este membră în board-ul de conducere al RCR). “Mi-am dat seama că o cauză atât de importantă pentru ea trebuie să fie cu adevărat importantă pentru toată lumea!
Dr. Levin este o persoană foarte dinamică și extrem de energică. A făcut, între timp, alte opt călătorii în România pentru a-i consulta și a le acorda ajutor bebelușilor instituționalizați, incluși în diferitele programe ale Fundației Inocenți. În timpul acestor călătorii ea a încercat să relaționeze mai ales cu vorbitori nativi de limba română care să o ajute să învețe mai bine limba. „Obișnuiam să-mi scot prietenii români la o cafea”, mărturisește ea, „iar ei îmi corectau pronunția sau greșelile de limbă, atunci când încercam să spun ceva în română”. Până în ziua de astăzi, April continuă să ne consilieze în privința unor cazuri, mai mult sau mai puțin dificile, cu care care ne confruntăm. „Am lucrat în orfelinate din multe țări, și, chiar dacă, din punct de vedere neurologic, copiii au aceleași probleme, există o mare diferență față de felul în care sunt îngrijiți și sprijiniți de către echipa Inocenți. Specialiștii noștri știu că miza pentru acești copiii este foarte mare, deoarece primii doi ani din viață sunt esențiali pentru dezvoltarea neurologică, fizică și psihologică. Lipsa de stimulare corectă și diversă în această perioadă poate avea urmări ireversibile în dezvoltarea normală a copilului.
Dr. Levin face o distincție între ceea ce a văzut ea în primele ei călătorii în România, ca voluntar și schimbările pe care le observă în ultimii ani. Era cât se poate de evident că, deși primeau îmbrăcăminte și mâncare și aveau un acoperiș deasupra capului, mulți dintre acești copii aveau, de fapt, nevoie de mult mai mult. Faptul că a lucrat cu RCR pentru a-i ajuta pe copiii aflați în dificultate a determinat-o mai departe pe Dr. April Levin să se implice într-un proiect de pionierat condus de un alt mentor al său, Dr. Charles Nelson, tot de la Spitalul de Copii din Boston și Harvard Medical School. Vreme de mai mult de zece ani, Nelson a urmărit viața a sute de copii din România, mulți dintre ei expuși dificultăților și lipsurilor pe care le presupune creșterea într-un orfelinat. Descoperirile lui Nelson au confirmat observațiile pe care echipa RCR le făcuse în decursul anilor: „ Instituționalizarea timpurie conduce la întârzieri majore în dezvoltare și deficiențe de ordin cognitiv și la comportamentele socio-emoționale inadecvate, ceea ce atrage după sine o incidență ridicată a dizabilităților și a tulburărilor psihiatrice”.
Studiul lui Nelson pune, însă, accentul și pe părțile pozitive, demonstrând că acești copii abandonați, dacă sunt incluși în familii de plasament înainte de vârsta de doi ani, reușesc să scape, de cele mai multe ori, de rezultatele profund negative ale instituționalizării. În ultimii ani, noi, membrii echipei Fundației Inocenți, am înțeles că familiile de plasament responsabile reprezintă, într-adevăr, cea mai eficientă strategie pentru stimularea dezvoltării și recuperării acestor copii aflați în dificultate.

Ana: adolescenți uniți pentru un singur scop

Ana era fascinată de activitățile Fundației Inocenți de pe vremea când era elevă de liceu. După ce a căutat pe internet mai multe informații despre noi și a înțeles care este cauza pentru care luptăm, Ana a hotărât să se implice ca voluntar în programele noastre. Și a îndrăgit atât de mult activitatea cu copiii, fie că era vorba despre suport educațional propriu-zis, fie despre intervenții specifice programului “Viața Copilului”, desfășurate în spital, încât a început să ne dea o mână de ajutor în Centrul de Suport Educațional aproape în fiecare zi, după ce termina orele la școală. La un moment dat, chiar a reușit să recruteze încă șapte colegi, care au sprijinit-o în misiunea ei, însoțindu-o în centrul unde echipa Inocenți face tot posibilul să-i ajute pe copiii cu grad ridicat de abandon școlar să țină pasul cu ritmul curiculei școlare și să-și îmbunătățească abilitățile sociale. Ana este dovada vie a faptului că voluntariatul creează legături între oameni și are impact asupra comunității, aducând un sprijin real în viața celor care se află în dificultate.
Ana e o persoană cu foarte multe calități, dar, în primul rând, are o capacitate extraordinară de a empatiza cu acești copii vulnerabili, fapt care o face să fie unul dintre cei mai eficienți voluntari pe care i-a avut Fundația Inocenți de-a lungul timpului. Angajamentul ei față de cauza Fundației Inocenți a continuat chiar și după absolvirea liceului. În prezent, în timp ce își continuă studiile academice în psihologie, încă își face timp să participe la unul sau două dintre programele noastre, de câteva ori pe săptămână. Ea chiar a identificat o nișă de activități pe care o preferă în mod special – mentoratul acordat elevilor din ultimele clase de liceu și pregătirea lor individuală la diferite materii.
Având o personalitate foarte plăcută și un puternic spirit de inițiativă, Ana are darul de a aduce oamenii împreună, chiar și atunci când, în aparență, există lucruri care îi despart. Însă munca ei de voluntariat nu îi ajută doar pe cei din jurul ei. Unul dintre cele mai mari secrete ale voluntariatului este starea de bine pe care această activitate i-o dă voluntarului însuși. Știați că London School of Economics a demonstrat că faptul că îi ajutăm pe ceilalți ne face fericiți?

O seară de vineri în București

Poate veți fi surprinși de felul în care câțiva adolescenți și tineri voluntari specialiști (medici, psihologi, kinetoterapeuți etc.) și-au petrecut o seară de vineri în București.
Cristina s-a alăturat Programului educațional și de integrare socială Inocenți toamna trecută și este acum în clasa a XII-a, pregătindu-se pentru examenul de bacalaureat care va avea loc în iunie. Mentorul ei, Andreea, face voluntariat de multă vreme pentru Fundația Inocenți și se ocupă de activitățile de pregătire și de mentorat destinate adolescenților, dupa programul ei de muncă. Chiar si vineri seară!
Andreea ne-a fost recomandată de către United Way România, care face legătura dintre tineri voluntari specialiști și ONG-uri precum Fundația Inocenți, pentru a le asigura un suport suplimentar adolescenților, în cazul nostru. Atât Cristina, cât și Andreea și-au stabilit cele mai importante obiective. Cristina nu își dorește doar să promoveze examenul de bacalaureat, ci și să devină, în timp, cetățean independent și un model pentru comunitatea din care face parte.

DONEAZĂ

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox