Nicușor: Reuşită, în ciuda șanselor mici

with Dr. Ciomartan

Iată un copil ai cărui primi ani de viață au fost foarte grei, dar care acum se află într-un mediu echilibrat și fericit. Născut al unsprezecelea copil, într-o familie săracă din București, Nicușor a fost internat la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului la vârsta de doi ani. În acel moment, starea lui era critică, suferea de malnutriție și rahitism, neputând nici măcar să-și susțină singur capul.

Cercetările medicului Charles Nelson de la Spitalul de Copii din Boston, finanțate de MacArthur Foundation și derulate în România în ultimii zece ani, arată că acei copii care au fost expuși neglijenței timpurii suferă de diverse afecțiuni și întârzieri în dezvoltare. Programul nostru intitulat „Viața Copilului” a fost creat pentru a-i educa pe părinți cu privire la riscurile neglijenței parentale și la prevenirea abandonului maternal, dar, mai ales, pentru a preveni traumele copiilor datorate instituționalizării în primii ani de viață.

În cazul lui Nicușor, prioritatea a fost aceea de a-l ajuta să câștige în greutate și, prin printr-un program intensiv de fizioterapie, să înceapă să-și dezvolte abilități psihologice și motorii mai bune. Pe măsură ce starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, Nicușor a început să participe la grupurile de joc din cadrul programului „Viața Copilului”, împreună cu ceilalți copii. Jocul în sine, ca activitate, poate avea un efect incredibil de benefic asupra dezvoltării timpurii a copilului. Prin diferite jocuri, capacitățile cognitive ale copilului se îmbunătățesc și același efect apare se observă și în ceea ce privește comportamentul social și emoțional. În acest fel, copilul învață să comunice cu alți copii, dar și cu adulții. Jocul este un fel de terapie autoreglatorie prin care copilul devine capabil să-și exprime sentimentele și să găsească soluții la diverse probleme.

Nicușor a rămas internat în spital în perioada când a beneficiat de toate aceste forme de terapie. Părinții lui l-au vizitat rar. Medicul său, dr. Tatiana Ciomârtan, împreună cu echipa Inocenți au devenit familia lui de substitut. Toți cei care i-au fost alături lui Nicușor s-au bucurat foarte mult atunci când starea lui s-a îmbunătățit. Când a atins greutatea de opt kilograme, Nicușor a sărbătorit acest moment important alături de echipa Inocenți, bucurându-se de un tort delicios, dăruit de cei din echipa Inocenți. Iar când a venit prima zăpadă, echipa l-a scos afară la joacă, în curtea interioară a spitalului.

Cu timpul, Nicușor a făcut progrese atât de semnificative din punctul de vedere al sănătății și al dezvoltării, încât acum poate fi dat spre adopție unei familii iubitoare.

În cazul lui Nicușor, familia adoptivă s-a dovedit mediul perfect pentru o dezvoltare armonioasă. Acum, el are aproape 16 ani și se simte foarte bine. De-a lungul anilor, am rămas în legătură cu el, trimițându-i mereu daruri care să-i amintească de afecțiunea pe care i-o purtăm. Și bineînțeles că îl invităm în fiecare an la petrecerea noastră de Crăciun.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox