Seria interviurilor cu profesioniști a apărut din dorința de a deschide, mai ales în mediul online, calea pentru copii și tineri, cât și pentru adulți și părinți, spre un conținut validat științific și mai apoi pentru a populariza materiale de interes din sfera sănătății mintale și în limba română. Fiecare interviu încearcă și să încurajeze adolescenții și părinții atunci când observa anumite dificultăți care depășesc un prag tipic al etapei de adolescent, să caute ajutor specializat. Reluăm invitația de a urmări întreaga serie de interviuri! Resursele noastre sunt gratuite, iar daca le găsești folositoare te invitam să le dai și tu mai departe.
Primul interviu din această serie, alături de Conf. univ. dr. Thea Ionescu a urmărit înțelegerea schimbărilor ca apar în perioada adolescenței și normalizarea acestora, diferențierea între experiența tipică de adolescent și experiențe care sugerează faptul că provocările sunt mai intense și ar putea fi nevoie de intervenția unui specialist, identificarea unor resurse care pot sprijini adolescenții în această perioadă.
În cadrul interviului, a fost abordată adolescența ca o perioadă plină de emoție, de experiențe frumoase și de formare a identității. Au fost abordate și asemănări, respectiv diferențe intergeneraționale în trăirea adolescenței. Au fost, de asemenea, discute aspecte care țin de cultivarea unui arsenal de resurse folositoare adolescenților pentru a naviga această perioadă. Interviul s-a centrat pe experiența tipică de adolescență, însă au fost abordate și elemente care țin de provocări mai intense care necesită ajutor specializat și a fost încurajat acest lucru. Nu în ultimul rând, a fost explorată relația adolescenților cu părinții, preocupările acestora și au fost lansate și recomandări pentru părinți în sprijinirea adolescenților.
Acest interviu este menit să ofere un context și pentru restul interviurilor, informațiile abordate în cadrul acestuia fiind relevante pentru a înțelege particularitățile temelor abordate pentru această grupă de vârstă. Totodată, el completează un atelier susținut în cadrul programului de Alfabetizare în Sănătate Mintală la nivel gimnaziu, pe tema schimbărilor și provocărilor care apar în adolescență.
În acest interviu am urmărit înțelegerea conceptului de imagine corporală și a importanței acesteia, conștientizarea factorilor protectivi și ai celor care pot afecta imaginea corporală pentru o mai bună gestionare a acestora și identificarea unor strategii de îmbunătățire a relației cu propriul corp.
Acest interviu a fost centrat în jurul discuțiilor despre ce este imaginea corporală, ce factori o influențează, ce înseamnă o relație echilibrată cu propriul corp, cum putem cultiva o imagine corporală sănătoasă.
Totodată, a existat o secțiune dedicată părinților, care s-a concentrat pe cultivarea unei relații sănătoase cu propria lor imagine corporală, iar mai apoi promovarea unei imagini corporale sănătoase pentru copiii lor.
Acest interviu este menit să aprofundeze informațiile cuprinse în atelierul de imagine corporală, acest subiect fiind identificat drept foarte relevant pentru adolescenți, atât în programul de Alfabetizare în Sănătate Mintală cât și în programul Viața Copilului din Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Toxicomanie.