Vasile: Acasă departe de casă

Vasile

Vasile a ajuns la centrul nostru la vârsta de un an și jumătate, suferind de malnutriție și de o formă ușoară de dizabilitate cognitivă, asociată cu probleme de comportament hiperactiv. În următorii doi ani, Vasile a beneficiat de serviciile programului Inocenți ,,Eu și Familia mea”. O echipă mobilă de asistenţi sociali și voluntari de la centru i-au oferit atenție și afecțiune. A învățat să meargă, să vorbească și să mănânce singur. Și-a dezvoltat, de asemenea, abilitățile sociale de bază cu ajutorul excursiilor făcute în oraș, reuşind, până la urmă, să meargă însoțit la cumpărături și chiar să participe la ,,Școala de Duminică”, la o biserică locală. Lui Vasile i-a plăcut în mod special să se împrietenească cu studenți din alte țări, veniţi ca voluntari la centru în timpul vacanțelor, fapt care l-a ajutat să-și îmbunătățească simţitor comportamentul în colectivitate. Programul ,,Eu și Familia Mea” se desfășoară de câțiva ani, în Bistrița, oferind o serie de activități educaționale, sociale și recreaționale, precum și consiliere psihologică și recuperare fizică, copiilor afectați de abandonul maternal și/ sau de instituționalizare. Totodată, echipa de specialiști Inocenți, împreună cu voluntarii de la centru, îi asistă pe copiii cu dizabilități din centrul de plasament. Voluntarii și echipa concep şi organizează împreună evenimente variate care să le bucure viața acestor copii, cum ar fi excursii în parc sau la ferma cu ponei. De asemenea, tot ei organizează ședințe de meloterapie care să-i ajute pe aceşti copii, ştiută fiind puterea vindecătoare a muzicii.

Când a sosit la centrul de plasament, Vasile a fost diagnosticat cu diverse tulburări comportamentale. Se temea de persoane și locuri noi, de pisici sau de câini, de mers cu taxiul, de înot și de multe altele. Învățând să practice din ce în ce mai mult autocontrolul și să-şi impună o anumită disciplină în viaţă, Vasile a reușit să depășească toate aceste frici. Mai mult decât atât, a devenit extrem de prietenos și de sociabil, încât tuturor celor care îl întâlnesc le place mult să petreacă timp cu el. La scurt timp după înscrierea la școală în clasa I, profesorii ne-au informat că Vasile s-a integrat perfect în colectivul clasei.

O familie de plasament le poate oferi un mediu benefic copiilor care au fost abandonați, mai ales dacă aceștia suferă și de o dizabilitate mentală, emoțională sau fizică. Dar șansele de succes ale includerii unui astfel de copil într-o famile de plasament sunt cu atât mai ridicate cu cât copilul, dar și familia, sunt mai adecvat pregătiți pentru această tranziție.

În septembrie 2014, Vasile a fost a fost încredinţat pentru prima oară unei familii în plasament. După o lună, echipa Inocenți l-a vizitat şi a constatat că era fericit și se adaptase perfect la noul său stil de viață. Familia mai avea deja un băiețel în plasament, cu un an mai mic decât Vasile, precum și o fiică biologică, şi cei trei frați se înțeleg de minune unul cu altul. La plecare, stând în ușă, alături de mama sa, pentru că, de multe ori, mamă e cea care te creşte, nu cea care te naşte, ne-a spus la revedere, după care ne-a strigat ghiduş în urmă: „Mai veniți la o cafea când puteți!“.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox