PROGRAMUL DE INTERVENŢIE TIMPURIE

În România, de cele mai multe ori, copiii cu nevoi speciale nu primesc ajutor specializat suficient de devreme pentru a-şi putea atinge potenţialul maxim de dezvoltare. Aceşti copii cu dizabilităţi sunt expuşi unui risc crescut de a fi privați de educaţie, asistenţă medicală şi locuri de muncă. Ei sunt, de asemenea, expuşi riscului de a fi instituţionalizaţi.

Fundaţia Inocenţi a început să ofere servicii de intervenţie timpurie copiilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, în 2006. O echipă pluridisciplinară asigură zilnic asistenţă fizică şi psihică, logopedie, activităţi educaţionale pentru copii, precum şi consiliere şi pregătire specializată pentru părinţi.

Obiective:

Programul îşi propune:
• Să ajute copiii să atingă nivelul maxim de dezvoltare posibil;
• Să ajute copiii să-şi dezvolte diverse aptitudini care să-i ajute să aibă o viaţă mai bună;
• Să reducă incidenţa abandonului maternal, prin susţinere şi educaţie;
• Să faciliteze integrarea socială a copiilor cu deficienţe neuropsihomotorii din Bistriţa-Năsăud, precum şi a famiilor acestora.

Locaţii:

Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud şi, la nevoie, în zonele limitrofe.

Descrierea programului:

Fundaţia Inocenţi oferă servicii specializate și suport zilnic pentru o serie de copii cu deficienţe neuropsihomotorii, cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani. Cei care pot beneficia de ajutorul nostru pot proveni dintr-un centru de plasament, dintr-o familie adoptivă sau chiar dintr-o familie obişnuită. Serviciile Programului de Intervenţie Timpurie Inocenţi includ:

• Identificarea timpurie a copiilor cu deficienţe neuropsihomotorii.
• Colaborarea cu reţeaua locală de specialişti pentru a facilita accesul copiilor la prevenţie, diagnosticare timpurie şi servicii propriu-zise de intervenţie.
• Servicii de intervenţie timpurie în centre specializate şi la domiciliul copiilor, prin servicii de recuperare realizate de o echipă mobilă şi facilitarea accesului la alte servicii specializate disponibile pentru a le oferi o viaţă mai bună copiilor şi familiilor acestora.
• Grupuri de suport și consiliere, precum şi informarea părinţilor în legătură cu drepturile şi avantajele de care beneficiază copiii cu dizabilităţi, informații menite să îmbunătăţească relaţiile dintre părinţi şi copii şi să-i ajute pe părinţi să desfăşoare la domiciliu diverse activităţi terapeutice.
• Sprijin în vederea recuperării medicale a copilului şi/ sau consiliere vocaţională.
• Facilitarea integrării sociale a copiilor prin includerea acestora în activităţi recreaţionale şi comunitare, precum şi prin ieşiri în aer liber, făcute în zonă.
• Sprijn pentru îngrijitori pentru accesarea unor servicii medicale, precum şi a altor servicii legate de Serviciul de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
• Promovarea implicării active în cadrul comunității prin furnizarea de informații și activități având ca scop creșterea gradului de conștientizare a comunității în ceea ce privește copiii cu dizabilități.
• Organizarea de activități pentru a crește gradul de conștientizare și acceptare a copiilor cu dizabilități în comunitate prin evenimente comunitare, cum ar fi Olimpiada Inocenților, Cursa Rățuștelor, Ziua Copilului și Gala Moș Nicolae.
• Activități educaționale și sociale pentru copiii cu dizabilități, prin alfabetizare timpurie.
• Informații oferite mamelor, legate de riscurile din timpul sarcinii și de cum să caute ajutor pentru copiii lor chiar din primii lor ani de viaţă.
• Asigurarea unui centru de resurse și sprijin, constând într-o bibliotecă ce conține broșuri, cărți, CD-uri, DVD-uri, clipuri video și materiale electronice specializate ce pot fi utilizate de către beneficiarii și specialiștii noștri.

Notă: 

În perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016, se derulează proiectul “Program de intervenție timpurie pentru copilul cu dizabilități”, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița Năsăud (DGASPC), Centrul pentru Intervenție Precoce „Voinicelul” – Chisinău, Republica Moldova și Asociația AHEAD din Norvegia. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania (www.fondong.fdsc.ro). 

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați: www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

DONEAZĂ

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox