Patricia: Suntem o familie!

Patricia

Patricia s-a născut cu două probleme medicale grave: hidrocefalie și spina bifida. Dacă ar fi rămas netratate, acestea i-ar fi redus drastic șansele la o viață cât mai apropiată de normalitate. Cunoscută în trecut sub numele de „apă în creier” hidrocefalia reprezintă un exces de fluide ce cauzează o lărgire nefirească a spațiilor din cutia craniană. Pentru un bebeluș, mărimea extrem de mare a capului este un semn de hidrocefalie, alături de alte simptome: stare permanentă de somnolență, vărsături, iritabilitate și episoade de criză.

În cazul Patriciei, s-a intervenit chirurgical pentru drenarea cu succes a excesului de fluid. Din păcate, însă, pentru tratarea celeilalte afecțiuni, nu a existat un remediu la fel de simplu. În traducere literală „coloană ruptă/ deschisă”, spina bifida se instalează la copil când acesta încă se află în uterul mamei. În această fază intrauterină, o dezvoltare anormală a măduvei spinării și a vertebrelor din jur generează apariţia unui spațiu în coloană ce nu poate fi remediat chirurgical.

Vestea cea bună este că, prin exerciții intensive de kinetoterapie, copiii cu acest diagnostic pot duce o viață activă, mai ales atunci când sunt susținuți de o familie iubitoare. Tatăl Patriciei, muncitor în construcții, și mama ei, care stă acasă şi are grijă de familie, au susținut în totalitate planul terapeutic propus de echipa de specialiști ai programului „Intervenție Timpurie”, desfășurat de Fundația Inocenți în Bistrița. Sora Patriciei, Hanelore, a fost un asistent voluntar și eficient pe parcursul acestor ședințe din ultimii patru ani. Sub supravegherea kinetoterapeutului nostru, Răzvan Chirlejan, programul s-a concentrat gradual asupra dezvoltării forței, mobilității și încrederii în forțele proprii, printr-o combinație de gimnastică medicală și exerciții de recuperare. Obiectivul a fost acela de a-i oferi Patriciei independența necesară pentru a se mișca singură dintr-un loc în altul (de exemplu, de pe scaun pe pat), de a merge singură la toaletă și de a se juca împreună cu alți copii.

La început, Patriciei i-a fost foarte greu, dar acum de abia așteaptă sesiunile de recuperare cu Răzvan, care a devenit, între timp, prietenul ei bun și răbdător. Părinții Patriciei sunt foarte bucuroși de progresele obţinute în procesul de recuperare. Patricia nu mai suferă de dizabilități cognitive și este, de fapt, o fetiță foarte isteață. La vârsta de şapte ani, debordează de bucurie și are o atitudine pozitivă, cu care îi încântă pe toți cei din jurul ei.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox