Nelu: Educație pentru toți

Nelutu

În general, copiii de etnie romă petrec aproximativ 6 ani în școală, în timp ce media națională este de in jurul vârstei de 11 ani, iar copiii de etnie romă neșcolarizați reprezintă aproximativ 80% din numărul total de copii neșcolarizați din România. Fundația Inocenți susține dreptul tuturor copiilor de a primi o educație de calitate, indiferent de situația economică sau culturală.

Nelu are acum 12 ani și locuiește în Glina, împreună cu mama, tatăl vitreg și cele trei surori, în vârstă de patru, cinci, respectiv șapte ani. Părinții lui nu au locuri de muncă stabile, nici educația minimă necesară pentru a-l ajuta să-și continue studiile.
Glina este o comună săracă de lângă București, situată aproape de groapa de gunoi a orașului. Multe dintre familiile care trăiesc aici seamănă cu familia lui Nelu. Și, pentru o mare parte dintre ei, a supraviețui înseamnă să caute prin gunoaie. Aici l-am întâlnit pe Nelu, care își petrecea diminețile lucrând împreună cu părinții săi la groapa de gunoi, iar după-amiezile și le dedica îngrijirii surorilor lui mai mici. Nu avea timp să facă lucrurile pe care le face în mod normal un copil și nici nu mergea la școală.

Când Nelu a împlinit opt ani, pierduse deja ocazia de a merge la școală o dată cu cei de vârsta lui, fiind în pericolul de a-și rata șansa la o educație normală. Fără educația formală, el n-ar fi avut nicio șansă de a-și îmbunătăți cu adevărat viața.
Pentru început, echipa Inocenți a reușit să convingă autoritățile locale să-l înscrie pe copil în clasa I, la vârsta de opt ani. Din păcate, la câteva luni după după începerea școlii, pe măsură ce curricula devenea mai complexă, Nelu a început să lipsească de la ore, renunțând, în cele din urmă, de tot la școală. În acel moment, printr-un efort comun, asistentul social de la Fundația Inocenți, profesorii și familia lui Nelu, au încercat împreună să îl readucă la școală. Din păcate, Nelu își pierduse deja încrederea în sine, şi, în plus, familia avea nevoie de el la treburile gospodărești. Cei din echipa Inocenți şi-au dat seama atunci că, în comunitatea din Glina, exista o nevoie acută de intervenție structurată, nu doar pentru Nelu, ci și pentru ceilalți copii aflați în situații similare.

În martie 2012, și-a deschis porțile Centrul de Suport Educațional Inocenți, care-şi propune să ajute copiii să își continue studiile pentru o perioadă cât mai lungă posibil. Fără acest program și fără prezența zilnică a asistentului nostru social în mijlocul comunităţii, Nelu ar fi devenit doar un număr într-o statistică națională, un alt nume pe lista abandonului școlar. Activitățile desfășurate zilnic la centru l-au ajutat pe Nelu să ajungă la același nivel cu colegii săi de clasă, să promoveze examenele care să îi asigure succesul școlar, să devină un cetățean activ și să-și dezvolte abilitățile sociale.

Acum, Nelu este în clasa a III-a și viața lui este mult mai organizată și mai frumoasă decât acum câţiva ani, când aduna gunoaie, împreună cu familia lui, și nici măcar nu visa la luxul de a merge la școală. A fost un an cu suișuri și coborâșuri pentru Nelu, însă, cu sprijinul Centrului de Suport Educațional Inocenți, el are acum o șansă reală de a reuși în viață și de a depăși sărăcia şi condiţiile vitrege pe care le-a avut în familie. În programele centrului nostru educațional din Glina sunt înscriși în prezent 16 elevi care, la fel ca Nelu, beneficiază de sprijinul nostru zilnic.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox