Dumitru: Medalia de aur

Dumitru

În fiecare an, în Bistrița, Fundația Inocenți organizează pentru copiii cu dizabilități mentale și fizice o zi dedicată sportului și activităților artistice. Evenimentul, intitulat „Olimpiada Inocenților”, se adresează copiilor și tinerilor cu dizabilități din județul Bistrița Năsăud, și nu numai. În timp, popularitatea Olimpiadei Inocenților a crescut în rândul participanților și al familiilor acestora, dar și al membrilor comunității locale, care se adună în număr mare pe străzi pentru a-și arăta susținerea faţă de participanţi.

În ciuda imobilizării sale într-un scaun cu rotile, Dumitru, în vârstă de 19 ani, este unul dintre cei mai entuziaști olimpici, participând la fiecare dintre cele opt ediții desfășurate până acum. Are o colecție impresionantă de medalii, certificate de recunoaștere și tricouri de la fiecare ediţie a Olimpiadei, pe care le arată mândru tuturor celor care îl vizitează. „Cel mai mult îmi place concursul de baschet, când reușesc să dau coșuri!”, spune el. „Dar nu pot să spun că-mi plac la fel de mult atelierele de pictat și desen. Când termin de dat la coș, îmi place să merg pe strada principală cu restul copiilor și să privesc celelalte concursuri.”

Dumitru este un exemplu de perseverență, pe care o manifestă nu numai în sport, ci și în viața personală. Abandonat când era doar un bebeluș, a trăit în Căminul Spital Beclean până în 2004, când a fost inclus într-o familie de plasament din Nimigea, pentru următorii trei ani. Din păcate, progresele sale din acea perioadă au fost mici, atât emoțional, cât și social.

Foarte mult contează alegerea unei familii de plasament potrivite care poate aduce schimbări pozitive substanțiale în viaţa respectivului copil. Când Dumitru a fost plasat într-o nouă familie, de data aceasta una caldă și iubitoare, din orașul Năsăud, diferența a fost ca de la cer la pământ. Dumitru a început să vorbească fluent și a deprins noi abilități, pe care nu le avea până atunci. Acum, e pasionat de poezie și muzică, fiind interesat chiar și de ceea ce se întâmplă pe scena politică. Îi plac jocurile pe calculator și îi place să navigheze pe internet.

Dumitru merge la Şcoala Specială “Lacrima” din Năsăud, unde este un elev model. Tibi, asistentul social din echipa mobilă Inocenți, care îl vizitează cu regularitate, a fost imediat îndrăgit de Dumitru: „Ziua mea preferată este când vine Tibi să mă viziteze. Vorbim despre lucrurile noi pe care le aflu de la cei din jurul meu sau de la televizor. Mă ascultă cu răbdare și îmi dă tot felul de sfaturi. Mă simt important atunci când sunt tratat ca un adult și nu ca un copil”.
Însă nimic nu se compară cu acea zi din mai, când flacăra Olimpiadei este aprinsă pe străzile din Bistrița, iar Dumitru aruncă la coș în competiția de baschet, luptând să câștige medalia de aur.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox