Denisa: Extinderea orizonturilor

Denisa

Fundația Inocenți a pus bazele unui program în Bistrița dedicat sprijinirii copiilor de etnie romă și a familiilor lor. Acest program a fost creat pentru a-i ajuta pe copiii romi să-și atingă potențialul și, la fel de important, să câștige încredere de sine, din punct de vedere social și emoțional. Această încredere îi va face, mai apoi, să se integreze cu succes la școală și în comunitate. Reușitele educaționale ale copiilor de etnie romă sunt încă foarte mici în România și, potrivit datelor oferite de Banca Mondială, înscrierea în clasele primare a acestor copii este de patru ori mai scăzută decât aceea a copiilor români.

Denisa este unul dintre primii copii incluși în acest program. Povestea familiei ei este una pe care o auzim, din păcate, mult prea des. Mama Denisei era foarte tânără când a rămas însărcinată cu ea. Neputând să facă față situației, femeia și-a lăsat fetița în grija bunicii. Denisa mai are o soră, Cosmina, care este acum în clasa a IV-a. Cosmina trăiește împreună cu mama ei într-un alt cartier din Bistrița și merge la o școală din Viișoara, unde participă la programul nostru de after-school local. Cele două surori se întâlnesc în weekend-uri și, deși nu locuiesc împreună, sunt foarte apropiate și se iubesc mult.

În primii trei ani, Denisa a mers la o școală pentru copii romi, dar, când acea școală s-a închis, a fost nevoită să susțină câteva examene pentru a putea fi înscrisă la o altă școală. Datorită rezultatelor bune și a potențialului ei artistic deosebit, a fost înscrisă la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița.

Suntem bucuroși că, prin activitățile noastre de grup desfăşurate la after-school, am ajutat-o să obțină rezultate excelente la noua ei școală. Învățarea prin activități practice contribuie, de asemenea, la facilitarea integrării sociale complete a acestor copii. Activități precum Ziua Igienei sau Ziua Nutriției sunt menite să-i învețe pe copii, într-un mod distractiv, despre importanța igienei, a unei diete echilibrate și a bunelor maniere. Activitățile sociale pentru integrarea copiilor romi – în mod special, parteneriatele cu alte școli locale și grădinițe, îi ajută pe aceştia să simtă că fac parte din comunitate. Copiii de etnie romă incluşi în programele noastre merg, alături de copiii de la alte școli locale, la picnicuri sau la Grădina Zoologică, merg să citească la biblioteca locală, și au astfel ocazia să cunoască oameni noi și să lege prietenii cu ceilalţi copii din comunitate. De asemenea, copiii sunt implicați în activități distractive și de relaxare – jocuri de echipă, jocuri ce încurajează mișcarea și funcțiile cognitive, jocuri de rol, jocuri de memorie și pictură.

Şi alte programe i-au lărgit orizonturile Denisei, dându-i ocazia să interacționeze cu persoane noi din comunitatea locală, pe care, altfel, probabil că nu ar fi avut ocazia să le cunoască. De exemplu, de Ziua Ştafetei, copiii din programele noastre au „experimentat” diverse profesii, ocazie cu care s-au gândit ce meserie și-ar dori să aibă când vor fi mari. Denisa a petrecut o zi într-o clinică medicală și a decis că vrea să devină doctor când va crește mare. Cu acest gând în minte, Denisa s-a responsabilizat faţă de cei din jurul ei, fiind desemnată drept asistentă la orele de after-school, unde îi ajută pe copiii mai mici la teme și la alte proiecte speciale.

„Denisa are potențial să ajungă departe!”, spune Irina Varvara, coordonatorul programului de after-school. „Este muncitoare, are multe inițiative și se înțelege foarte bine cu colegii ei.”

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox