Art-terapie în mediul spitalicesc

24 martie 2020

La momentul actual, art-terapia este considerată o activitate care utilizează metode nonverbale, având valenţe psihoterapeutice, evidenţiate prin obiectivarea activităţii imaginative într-un produs de nuanţă artistică, sau prin receptarea şi trăirea semnificaţiilor acestora. 

Art-terapia reprezintă o terapie experienţială care oferă o varietate de senzori stimulatorii pentru organizarea mediului, prin intermediul materialelor (acuarele, creioane colorate, cretă, lut, lemn, textile, etc.). Art-terapeutul investighează experienţa clientului şi îi oferă acestuia posibilitatea de a o exprima prin intermediul creaţiei, al artei. Aşadar, au loc stimularea auzului, stimularea motorie, prin exersarea motricităţii fine şi grosiere, orientarea spaţială, vizuală, dezvoltarea vizuală, recunoaşterea formei, etc., toate acestea ducând la o perfecţionare a tuturor ariilor.

Utilizarea art-terapiei reprezintă un tratament de tip umanist, potrivit pentru copii și aparținătorii acestora aflați în situații dificile, așa cum este experiența spitalizării. Această formă de terapie este deosebit de potrivită pentru lucrul cu copiii și adolescenții, pentru ca aceştia să lucreze într-un mod spontan, prin intermediul artei de diferite feluri şi forme. Fiind o metodă non-verbală de tratament terapeutic, aceasta are avantajul de a fi atrăgătoare pentru acei copii care se confruntă cu dificultăţi de limbaj, probleme neurologice sau infecții ce pot dăuna folosirea limbajului expresiv. Mai mult, crearea artei propriu zise, ajută copiii să vizualizeze dificultăţile lor şi să le înțeleagă mai deplin, urmând totodată reducerea rezistenţei la actele mediclale, prin încurajarea exprimării sentimentelor şi experienţelor personale în legătură cu acestea.

Art-terapia ajută și la îmbunătăţirea abilităţilor sociale şi de comunicare ale copiilor ce suferă de izolare pentru un timp în mediul spitalicesc (saloane, anumite secții), contribuind la crearea relațiilor de prietenie. Terapia prin intermediul artei oferă oportunităţi pentru a sprijini şi pentru a trata aceste grupuri de copii, deoarece atenţia acestora este direcţionată către ,,a face artă”, de a se cunoaște (pe ei și pe ceilalți) prin intermediul actului artistic și de a depăși împreună dificultatea de a fi pacient al unei secții din spital.

Andreea Busuioc, psiholog Inocenți 

 

Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii “Viața Copilului” Inocenți din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București oferă activități terapeutice, de consiliere și educație pentru a răspunde nevoilor educaționale, sociale și emoționale ale copiilor care se confruntă cu probleme medicale și cu perioade lungi de spitalizare. Activitățile se adresează copiilor de toate vârstele, precum și familiilor acestora, în camerele / spațiile de joc. 

Obiective:

 • Îmbunătățirea abilităților parentale;
 • Scăderea nivelului de anxietate la copii și părinți;
 • Diminuarea traumelor psiho-sociale spitalicești; 
 • Facilitarea recuperări medicale rapide și eficiente; 
 • Diminuarea întârzierilor de dezvoltare și a inerției; 
 • Procesarea adaptativă a experienței spitalicești.  

Servicii: 

 • Consiliere psiho-socială pentru copil și familie;
 • Activități de joc, activități recreative, art terapie medicală;
 • Școala părinților: informare, consiliere familială, suport;
 • Informare despre prevenirea Sindromului Copilului Zgâlțâit;
 • Reintegrare familială;
 • Asistență socială, după caz;
 • Activități de stimulare psiho-neuro-motorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, la camera de joc. 

COORDONATOR PROGRAM – Iuliana Tudor 

Contact: iuliana.tudor@inocenti.ro, 0745141945

MAKE A DONATION

to RCR USA

to Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox