Andrei: O cursă cu numeroase obstacole

Andrei

Andrei a fost îndrumat către programul „Intervenție Timpurie” din Bistrița de către Serviciul de Evaluare Complexă Bistrița-Năsăud, fiind diagnosticat cu întârziere globală de dezvoltare. Această afecțiune se manifestă prin întârzieri în dezvoltarea multor abilități de bază, cele mai serios afectate fiind abilitatea de a socializa cu ceilalți, de a comunica și de a-și folosi imaginația. Copiii care primesc acest diagnostic au o gândire confuză și au dificultăți de înțelegere a lumii înconjurătoare.

Vocabularul lui Andrei era deosebit de limitat – tot ceea ce putea face era să repete aleatoriu câteva cuvinte fără sens. Nu era capabil să coopereze cu ceilalţi din jur și suferea de frecvente accese de furie, ceea ce făcea foarte dificilă implicarea lui în orice activitate structurată. În plus, suferea de nişte convulsii febrile, pe care doctorii le suspectau a fi un început de epilepsie. Din fericire, tratamentul administrat l-a ajutat să nu mai aibă crize în ultimii patru ani.

Echipa noastră şi-a dat seama imediat că era era nevoie de un plan de tratament pe termen lung. De altfel, este un fapt ştiut că, dacă tratamentul este început mai devreme, șansele de recuperare sunt mai ridicate. Trebuie spus că a fost nevoie de şase ani de terapie pentru a ne atinge scopul, sub supravegherea psihologului nostru specializat în intervenție timpurie, Ioana Miron. Tratamentul a continuat încet, cu pași atent evaluați și aplicați de-a lungul timpului, cu multă răbdare. Primele întâlniri s-au concentrat pe construirea unei relații bazate pe încredere între Andrei și psiholog. În tot acest interval, Andrei a fost încurajat să interacționeze cu jucăriile și obiectele care îi trezeau interesul, în timp ce echipa de terapeuți îi observa cu atenţie comportamentul.

Următorul pas a fost ca Andrei să participe la activități structurate care să îl ajute să-și dezvolte capacitatea de concentrare. Jocurile pentru stimularea memoriei, jocurile simple de puzzle și jocurile de identificare a imaginilor s-au dovedit a fi nişte exerciții foarte utile pentru el. Jocurile de cărți și poveștile i-au îmbunătățit, de asemenea, capacitatea de a-şi focaliza atenţia pe diverse lucruri. Pentru a-şi depăși sentimentele de furie și tulburările de comportament, l-am învățat pe Andrei să își exprime dorințele și nevoile, folosindu-se de cuvinte și gesturi. Dacă o jucărie cu care şi-ar fi dorit să se joace nu era la îndemâna lui, a învățat să o ceară numind-o sau arătând cu degetul spre ea.
Progresele lui Andrei au condus către sincronizarea vârstei lui emoționale cu cea biologică, conform evaluărilor specialiștilor noștri. Perioada de tranziție spre ieșirea din programele noastre a fost gestionată progresiv, pe o perioadă de şase luni, timp în care am redus numărul de şedinţe terapeutice până când Andrei nu a mai avut nevoie de intervenția noastră. Andrei este acum în clasa a V-a, la una dintre cele mai bune școli din Bistrița și este un elev model, din toate punctele de vedere. „Progresele lui au fost incredibile”, spunea psihologul Ioana Miron. „De la un copil care a manifestat o mare rezistenţă față de noi și a refuzat să coopereze, indiferent ce activități i-am fi propus, a crescut și a devenit un copil ambițios și dornic să reușească, dincolo de așteptările celor din jur. A început să ne roage să prelungim ședințele pe care le făceam împreună, ca să se poată implica în mai multe activități.”

În afară de lucrul cu Andrei, Ioana i-a oferit consiliere și mamei lui, o persoană extrem de timidă, cu un nivel scăzut de încredere în sine. Ioana a lucrat cu ea mai ales pentru a o ajuta să-și construiască încrederea în sine ca mamă și să înţeleagă că ar trebui să aibă grijă nu numai de Andrei, ci și de ea însăși. „Ajutorul pe care i l-ai oferit lui Andrei înseamnă foarte mult pentru noi, și, pentru mine, ca părinte, e cea mai mare fericire să-l văd recuperându-se atât de bine”, spune mama lui. De aceea, chiar și în ziua de astăzi, Andrei încă mai întreabă: „Când mai mergem să ne vedem cu Ioana?”.

FĂ O DONAŢIE

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox