ALFABETIZARE ÎN SĂNĂTATE MINTALĂ

Ateliere de „Alfabetizare în sănătate mintală”

Proiectul de „Alfabetizare în sănătate mintală” a debutat în Cluj-Napoca în anul 2018 prin organizarea de ateliere de „Alfabetizare în sănătate mintală„. Până acum au participat la ateliere noastre peste 1000 de elevi din Cluj-Napoca. În cadrul atelierelor interactive pentru adolescenți sunt abordate următoarele teme: adolescența, sănătatea mintală, emoțiile, anxietatea, depresia și reziliența.

20200210 135330

Adolescența este vârsta schimbărilor ce definesc tranziția de la copilărie către viața de adult. În lipsa sprijinului necesar din partea familiei și a comunității, provocările pe care le au de înfruntat adolescenții pot fi resimțite ca fiind copleșitoare.

Noi știm că maturizarea este un proces plin de provocări pentru adolescenți, însă atunci când sunt corect informați și ghidați către sprijinul de care au nevoie, adolescenții pot parcurge maturizarea cu naturalețe și încredere.

Obiectivul principal al acestor ateliere este creșterea gradului de informare și conștientizare cu privire la sănătatea mintală în comunitatea tinerilor clujeni și nu numai.

  1. Privim adolescența din perspectiva schimbărilor care apar și a provocărilor specifice acestei perioade.
  2. Oferim informații despre sănătatea mintală și factorii care o influențează.
  3. Discutăm deschis și învățăm despre emoții, sentimente și rolul lor în viața noastră.
  4. Încurajăm cultivarea rezilienței prin conștientizarea resurselor interne și externe disponibile.

Un exemplu de emoție abordată cu atenție în atelierele noastre este tristețea. De multe ori, este privită de către adolescenți ca acea emoţie de care trebuie să se ferească sau să o evite. De aceea, vorbim despre diferenţa dintre tristeţe şi depresie. Dezbatem și identificăm într-un mod antrenant părţile sănătoase şi cele nesănătoase ale tristeţii şi încercăm să dobândim o imagine mai completă a acestei emoţii.

 

Broșuri informative pentru adolescenți

O altă componentă foarte importantă a acestui proiect o constituie broșurile informative pentru adolescenți.

Brosuri

Prin broșurile noastre ne propunem să aducem în atenția adolescenților informații relevante despre șase dintre cele mai frecvent abordate subiecte de sănătate mintală: ADHD, anxietate generalizată, anxietate socială, depresie, fobii specifice, furie și managementul frustrării.

Informațiile sunt prezentate într-un mod simplu, argumentat dar și prietenos, accesibil adolescenților, cu scopul de a reduce stigma din jurul tulburărilor mintale și de a crește gradul de conștientizare asupra importanței sănătății mintale.

* Dacă doriți aceste broșuri în întregime, în format electronic, vă invităm să completați formularul de mai jos

https://forms.gle/cN4Lu78hHHYih2Lq6

Fiecare broșura conține informații după următoarea structură:

  • Importanța sănătății mintale și modul de funcționare a creierului
  • Comportamente, gânduri și stări fizice
  • Cauze și factori de risc
  • Combaterea stigmei
  • Strategii și recomandări (pentru a face față simptomelor) specifice în diferite tulburări

Broșurile au fost concepute și redactate de către psihologii echipei Inocenți Cluj-Napoca, în parteneriat cu Departamentul de Psihologie al Universității Babeș Bolyai și medicii rezidenți de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Toxicomanie, sub supravegherea dl. Prof. conf. dr. Viorel Lupu.

Pentru mai multe informații despre acest proiect, ne puteți contacta la adresa de email mihaela.inta@inocenti.ro, sau pe pagina de Facebook Inocenti-RCR.

Toggle title

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

DONEAZĂ

către RCR SUA

către Inocenti RO

Eu Platesc buton
Eu Platesc

WordPress Lightbox